Kan afslanken je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Als je denkt aan zwanger worden ben je misschien bang voor die grote buik die komen gaat en je lichaam die je niet meer terug herkent. Daarom is het niet gek gedacht dat je eerst af wilt vallen voordat je zwanger wordt om zo niet dikker te lijken dan nodig. Maar is het wel zo verstandig om af te slanken als je een kinderwens hebt? En wat zijn de mogelijke consequenties hiervan?

Afslanken en zwanger worden

afslanken en vruchtbaarheidAfslanken kan in het ene geval een goed idee zijn als je een kinderwens hebt terwijl je het in het andere geval beter kunt laten. Afslanken kan je vruchtbaarheid positief beïnvloeden als je zelf last hebt van overgewicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen met overgewicht minder snel zwanger worden dan vrouwen met een gezond gewicht. Een gezond gewicht houdt in dat de verhouding tussen je lengte en gewicht in balans is. Oftewel een gezond BMI (Body Mass Index). Mocht je last hebben van overgewicht en een kinderwens hebben dan doe je er goed aan om op een gezonde manier af te slanken. Let op, crahs diëten valt hier dus niet onder. Het is namelijk voor je lichaam en je vruchtbaarheid belangrijk om genoeg gezonde bouwstoffen te hebben.

Afslanken is minder goed voor de vruchtbaarheid als je al slank bent van jezelf. Een aantal extra kilootjes kwijtraken voordat je zwanger bent, zodat je slanker lijkt als je zwanger bent is geen goed idee. Als je al op een gezond gewicht zit dan is dat het ideale uitgangspunt voor een eventuele zwangerschap. Als je namelijk teveel afvalt dan loop je het risico op ondergewicht. En laat ondergewicht nou net weer niet goed zijn voor je vruchtbaarheid. Wees dus blij als je een gezond BMI hebt. Het is wel verstandig om gezond te blijven eten en je nu niet tegoed te doen aan fast-food. Gezonde voeding kan je vruchtbaarheid alleen maar positief beïnvloeden namelijk.

Afslanken tijdens de zwangerschapafslanken tijdens zwangerschap

Mocht je al zwanger zijn en moeite hebben met je steeds groter wordende lichaam dan is het alsnog niet verstandig om te gaan afslanken. Ook hier geldt dat gezond eten het belangrijkst is, je bent tenslotte een klein mensje aan het bouwen in je lichaam. Je lichaam heeft alle gezonde voedingsstoffen hard nodig. Afvallen is dus geen goed idee, maar je kunt wel op je gewicht letten door niet voor twee te gaan eten. Daarnaast kun je best de snacks laten staan en kiezen voor gezonde en voedzame tussendoortjes. Je zult zien dat je, door gezond te eten en te leven, je postnatale kilo’s hierdoor ook snel weer kwijt raakt. Ben je trouwens benieuwd hoe het ervoor staat met de ontwikkeling van je kindje? Kijk dan hier: zwangerschap van week tot week.